Knaagdieren

De juiste voeding, goede bodembedekking en uitdagend speelgoed voor je konijn en knaagdier

Als je konijn of knaagdier gezond is, heeft hij heldere ogen, schone tanden en oren en een glanzende vacht. Daarnaast is hij actief, niet te zwaar en heeft hij stevige ontlasting. 
Hoe kun dit bereiken? Konijnen en knaagdieren als cavia’s, hamsters, ratten, muizen, gerbils, eekhoorns of chinchilla’s hebben het juiste voer en een schone kooi met de juiste bodembedekking nodig. Ook eisen ze veel aandacht. Wij adviseren je graag over welk voer past bij de leeftijd en conditie van je knager. Ook voor advies over en de aanschaf van speelgoed en bodembedekking ben je bij ons aan het goede adres.

Is een konijn een knaagdier?

Het antwoord is nee. Konijnen behoren samen met de haas tot de Orde van de haasachtigen (Lagomorpha). Cavia’s, hamsters, muizen en andere knaagdieren behoren tot de Orde van knaagdieren (Rodentia). Het verschil tussen haasachtigen en knaagdieren zie je met name in het gebit. Want konijnen hebben kleinere stifttandjes achter de twee grote snijtanden in de bovenkaak. Bij de knaagdieren ontbreken stifttandjes, zij hebben alleen de twee grote snijtanden in de bovenkaak.

Een ander verschil is hoe je de vrouwtjes en mannetjes noemt. Mannetjeskonijnen heten rammen. En vrouwtjeskonijnen voedsters. Mannetjescavia’s heten beertjes en vrouwtjescavia’s noem je zeugjes.

Voeding voor je konijn of knaagdier

Een jong konijn heeft een andere energiebehoefte dan een volwassen of ouder konijn.

En weet je dat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken? Dat moet altijd in het voer zitten. Geef cavia’s dan ook nooit konijnenvoer.

Een weetje over chinchilla’s: het zijn gevoelige eters. Ze willen weinig vetten en eiwitten en veel ruwe vezels, mineralen, koolhydraten en vitamines.

Je leest het: geen enkel konijn en knaagdier is hetzelfde. We adviseren je graag over de juiste en beste voeding voor je konijn of knaagdier.

Iedere dag vers voer, hooi en drinkwater

Geef je konijn of knaagdier iedere dag vers voer en drinkwater. Daarnaast heeft hij ruimschoots (kruiden)hooi nodig voor een optimale werking van zijn darmen.

Dieetvoer voor je konijn of knaagdier

Sommige konijnen of knaagdieren hebben speciale voeding nodig. Bijvoorbeeld bij huid- of vachtproblemen, jeuk of diarree. We adviseren je graag over de mogelijkheden van aangepaste voeding. En verwijzen je door naar de dierenarts als dat nodig is.

Snacks voor je konijn of knaagdier

Wil je je knaagdier eens verwennen of belonen? Dat kan: we hebben allerlei gezonde snacks van Sanal en Versele Lage. Maar geef niet te veel snacks per dag. Dan voorkom je overgewicht en andere gezondheidsproblemen bij je knager.

Bekijk het assortiment in onze winkel. En vraag welke snack het meest geschikt is.

Speelgoed voor je konijn of knaagdier

Spelen met je konijn en knaagdier: de aandacht die je je knager geeft, krijg je dubbel en dwars terug! Zorg daarnaast voor verantwoord speelgoed in zijn kooi en wissel dit regelmatig af. Zo ga je verveling tegen en blijf je je dier uitdagen. We hebben een aantrekkelijk assortiment, verantwoord speelgoed van Gebr de Boon. Bijvoorbeeld een plastic knaagdierenbal, een beloningsbal of speciaal speelgoed van wilgenhout. Vraag ernaar in onze winkel!

Konijnentuigje

Zit je konijn altijd in een hok? Maar zou je het wel in je tuin willen laten lopen? Overweeg dan de aanschaf van een konijnentuigje.

Wel moet je er voor zorgen dat je altijd met je konijn samen bent als deze het tuigje aan heeft. Immers: wandelen met je konijn is echt anders dan wandelen met een hond. We informeren je er graag over en adviseren je over de juiste maat.

Konijnentoilet, drinkflessen en voerbakjes

Wist je dat konijnen gemakkelijk zindelijk zijn te maken? Dat kan met behulp van een konijnentoilet!

We meten de goede maat aan. En natuurlijk geven we je tips hoe je je konijn snel op het konijnentoilet zijn behoeftes laat doen. Vraag er ons vrijblijvend naar!

Voerbakken, drinkflessen, kammen, borstels en nagelschaartjes; we hebben het allemaal van Gebr. De Boon.

Verzorging van je konijn of knaagdier

Naast goed voer heeft je konijn of knaagdier ook verzorging nodig. Denk aan zijn huid en vacht, gebit, ogen en oren. Ook regelmatig ontwormen hoort hierbij.

Vaccineer tegen Myxomatose

Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een leporipoxvirus. Geïnfecteerde konijnen brengen dit virus over op andere konijnen. Ook vervuild voer en insecten (muggen, vlooien) kunnen het overdragen. De ziekte komt vooral voor vanaf het voor- tot het najaar. Symptomen van myxomatose zijn zwelling in het hoofdgebied, moeite met slikken en ademen. Je kunt je konijn laten vaccineren tegen de ziekte. Dit moet in de lente – vanaf de vierde levensweek – gebeuren. Voor de basisbescherming worden konijnen vier weken na de eerste vaccinatie opnieuw gevaccineerd. Daarna is vaccinatie elke zes maanden nodig. Ook kun je kiezen voor een vaccin dat een jaar lang bescherming biedt.

Wij werken met de dierenartsen in de regio samen die een aantal keer per jaar in onze winkel vaccineren tegen een speciaal tarief. Kijk in onze agenda voor de data.

Nagelverzorging

Ook nagels van knaagdieren en konijnen groeien. Deze slijten vanzelf als je knager zijn nagels kan slijten door over een ruwe ondergrond te lopen. Maar vaak is er deze mogelijkheid niet. Nagelverzorging hoort dan ook een vast onderdeel van zijn verzorging te zijn.

We adviseren je de nagels van je knaagdier regelmatig te controleren: zijn ze niet te lang, zijn er wondjes? Zijn nagels te lang, knip ze dan. Vind je het niet fijn om dit zelf te doen? Maak dan een afspraak met Bianca. Op dinsdag- of vrijdagochtend.

Gebitsverzorging nodig bij je konijn of knaagdier

Gebitsproblemen komen vaak voor bij konijnen en knaagdieren. Tanden of kiezen kunnen te ver zijn doorgegroeid of staan scheef. Ze krijgen scherpe punten aan de tanden die de mond binnenin verwonden. Knagers weigeren dan vaak voedsel. Juiste voeding als veel vers, rauw en vezelrijk voer en regelmatige gebitsverzorging kan problemen voorkomen. Daarnaast kun je een knaagsteen in de kooi van je konijn of knaagdier leggen.

We adviseren je er graag over in onze winkel!

Symptomen van gebitsproblemen

  • Je knager weigert voedsel.
  • Je konijn of knaagdier wil zacht voedsel.
  • Je ziet dat je knager ongemak of pijn heeft.
  • Er is veel speeksel tijdens het eten.
  • Je konijn of knaagdier eet langzaam.
  • Je konijn of knaagdier wordt mager.
  • Hij heeft bloedende ogen.